tiistai 2. kesäkuuta 2009

Lapinukonkeitto

Moikka!

Tänään keitettiin yksi suosikkiruuistani. Keitto oli sellaista kuin muistinkin. Nimittäin töissä keitettiin tätä, mutta viimeksi töissä olostani on jo kertynyt reilut puoltoistavuotta. Kotoväelle en ole koskaan ennen tarjonnut kyseistä soppaa. Tänään on mulla tää rakas systerini täällä joten meitä oli ainakin kaksi ketkä tykkäävät, ajattelin. Oikeassa olin, nimittäin miesväen mieleen ei oikein ollut. Söivät kuitenkin leivän ja tuoreitten vihannesten kera, mitkä haettiin aamulla lähipuutarhalta.

Kelistä tulimme siihen tulokseen, että vaikka eilen hiki tippui oli mukavampaa kuin tänään melkein palellessa.
Kirjoitan ohjeen keittoon.

Lapiukonkeitto 8ann.
400gr poronkäristys lihaa
0,1kg sipulia
4dl vettä
0,9l vettä
0,6kg perunaa kuorittuna
0,250kg sekavihanneksia
0,160kg koskenlaskijaa
0,030kg vehnäjauhoja
0,070kg vettä
0,070l ruokakermaa
lihalientä
mustapippuria
persiljaa
rakuunaa
Ruskista liha, silputtu sipuli ja lisää haudutusvesi.
Keitä perunalohkot ja lisää suurus ja juusto, lihaliemi ja mausteet, sekavihannekset.
Anna kiehua kypsäksi ja nauti leivän kera.
Omasta annoksestani puuttuu persilja joka antaisi kauniin värin, mutta nyt näin.

Aurinkoa odotellessa Tupuna!

9 kommenttia:

sartsa kirjoitti...

Taidan olla vähä ennakkoluuloinen...
Vaikka tykkään kyllä poronkäristyksestä.

Inkeri kirjoitti...

Olen tehnyt samantapaista porokeittoa, hiukan eri suhteessa aineita. Kutsun sitä vain Porokeitoksi, en tiennyt, että sillä on noin hieno nimikin. Se on tosi hyvää ja seuraavana päivänä vielä parempaa lämmitettynä.

Susu kirjoitti...

Herkkua ihan varmasti! Jahka tämä grillauskausi on ohi niin tuo pitää muistaa. Poro ja koskenlaskija - niistä on pakko tulla hyvää!

Matleena kirjoitti...

Voi kiitos ohjeesta, sitä kokeillaan varmasti ja uskon meillä miehenkin tykkäävän! :) Vois varmaan tulla hyvää hirvenlihastakin, sitä kun sattuu olemaan talossa.

MarjutJ kirjoitti...

Nam, kuulostaa ja näyttää hyvältä!

Nelmi kirjoitti...

En ole kyllä tuota keittoa koskaan syönyt. Vaikuttaa melkein kesäkeitolta poronlihalla vahvistettuna.
Kyllä ohjeesta huomaa, että olet tottunut tekemään suuria annoksia:) maijameikäläiselle saattaa tulla ongelmaa jos ei muista litran ja kilon yksiköitä. Mutta pähkäilköön nyt tarkkaakin tarkempien paino-ja mittasuhteiden kanssa, siinäpä aivot virkistyvät sanoo hän, joka työkseen on milligrammoja ja -litroja laskeskellut, toisinaan jopa nanogrammoja.

Villa Lankala kirjoitti...

Ohjetta lueskellesani totesin, että tuon on oltava hyvää:) Tuota kokeillaan meillä. Kiitos ohjeesta!

P.s Postailen huomenna? haasteen ja tunnustuksen olen ollut niii-in kiireinen töissä etten ole ehtinyt.

Ihania alkukesän päiviä sinulle!

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä, mä varmaan tykkäisin!
Just eilen muistelin lapsille, kun meillä lukiossa (yli 20v sitten) oli kait perinneruokapäivänä klimppisoppaa, ja taisin olla koulun ainoa, joka siitä tykkäsi (tai kehtasi myöntää tykkäävänsä). Kokeilin tehdä sitä kotonakin..

intsu kirjoitti...

Oih,varmaan tosi hyvää sun keittos! Mä luulen,että meillä isäntäkin vois syödä.